S – Statens Museum for Kunst

Vigtig inspirationskilde og samarbejdspartner for Samtidens Akademi.

Som det fremgår af Prologen, var det under en Eckersberg-udstilling i SMK’s smukke sale, ideen til Samtidens Akademi blev født. Men meget af ideen til en læreanstalt for voksne nybegyndere, drevet af eksperter og med nye former for kurser, opstod faktisk også i SMK’ smukke sal – flere år tidligere…

Jeg – Nadja Pass – havde hørt, at nogle bekendte havde taget initiativ til en “Billedskole for voksne” på Statens Museum for Kunst. 12 onsdage, hvor man ville komme gennem alt fra akvarel til oliemaleri, tryk, decoupage og keramik. Man blev undervist af museets forskellige hus-kunstnere, der hver gang startede med at tage os på besøg rundt i samlingerne for at vise os de teknikker, vi skulle arbejde med den dag – og som så underviste os i, hvordan man kunne gøre det selv oppe i det, der ellers kaldes “børneværkstedet”.

De fleste andre på holdet viste sig at være ret dygtige, og jeg var den absolut dårligste på holdet, men det fantastiske var, at det ikke gjorde noget. Faktisk var det kun en fordel, for vi sad jo med hver vores projekt, der så også var på hver vores niveau – og så kunne man inspirere hinanden og de dygtige deltagere kunne sidemandsoplære mig lidt undervejs. Samtidig med, at det var hyggeligt at sidde og nørkle, mens man sludrede med folk, man ikke kendte. God blev jeg aldrig – men jeg nåede at få en helt anden fornemmelse for de forskellige kunstarter og få ler under neglene og maling på tøjet. Og den nye optik og materialefornemmelse tager jeg med mig resten af livet. Således så meget klogere og have mere kvalificerede samtaler om kunst.

Men det der også inspirerede mig til Samtidens Akademi var den længsel, jeg oplevede hos så mange andre, så snart jeg fortalte om, at jeg “gik til kunst”. Da jeg havde tilmeldt mig kurset og skrev om det på Facebook, var der allerede et par stykker til, der tilmeldte sig med få øjeblikkes betænkningstid. Og havde der været større kapacitet ville jeg alene med dem, jeg talte tilfældigt med om det, have kunnet rekruttere flere hold.

Længslen efter at lære noget, nørkle, sidde omkring spændende folk og at kunne gøre det på selveste Statens Museum for Kunst med deres dygtige kunstnere og kunstformidlere som lærere var simpelthen utroligt applerende. Og det samme tror jeg vil være tilfældet på utroligt mange andre områder.

Siden da har jeg og Borgerlyst flere gange samarbejdet med SMK om forskellige samtaleeksperimenter i forbindelse med SMK Fridays ligesom jeg er den gennemgående samtalepartner for museets inspektører i den nye samtalebaserede audioguide.

På baggrund af dette samarbejde bliver SMK også akademiets første samarbejdspartner på kurser, når Samtidens Akademi henover fire aftener i 2017 laver “Samtaler om kunsten” i samarbejde med Statens Museum for Kunst.