R – Reflexioner

Tværvidenskabeligt kunstmagasin udgivet af Nadja Pass fra 2002 til 2005.

I hvert nummer belyste, endevendte og drejede vidt forskellige forskere og kunstnere om at fortolke et bestemt tema – Søndagen, Holdninger, Stjerner og Rødder – fra deres faglige synsvinker.

Magasinet Reflexioner eksperimenterede med mange forskellige former for videnskabs- og kunstformidling for at give læserne indblik i fag, de ikke ellers havde nogle forudsætninger for at dykke ned i.

Grundambitionen bag magasinet Reflexioner lever videre i Samtidens Akademi, hvis ambition også i høj grad er at skærpe deltagernes nysgerrighed på andre fag, tankegange og visuelle indtryk end dem, de ville have opsøgt af sig selv.

Det lange samarbejde mellem Nadja Pass og grafikeren Jan Rasmussen, der har skabt det visuelle udtryk for Samtidens Akademi, udsprang af deres samarbejde om Magasinet Reflexioner.

På tryk udgav vi fire bogmagasiner, der belyser hver deres tema fra vidt forskellige fagperspektiver og fortolket visuelt af illustratorer, fotografer og billedkunstnere.

Reflexioner om Søndagen

Medlys, modlys, nærlys og fjernlys. Artikler om nanoteknologi, singler, GucciGovernment, dokumentarfilm, naturvidenskabsformidling, HIV & teologi, litterære spiraler, helligdage, tidsfornemmelse og arbejdslivet under den nye økonomi.

Reflexioner om Holdninger

Samtaler, opråb, billeder og bid. Lange samtaler med den norske forfatter Jan Kjærstad, den svenske businessguru Kjell Nordström og den danske kogekone Camilla Plum. Desuden står den på klubliv i New York, biologiske våben, politisk kunst, voldtægtsjura, demokratidebat og motivationsretorik.

Reflexioner om Stjerner

Glitter, poesi og tyngdekraft. Mediestjernernes periodiske system, religionernes allstars, universets stjernestøv, digte af Pia Juul, Jens blanedstrup, Peter Laugesen og Lone Hørslev, 12 stjernetegn af HuskMitNavn, flæsk i stjerneanis kogt af Mette Martinussen, billeder af Morten Schelde, sladderbladenes retorik og et psykologisk bud på, “hvad det er med de stjerner”.

Reflexioner om Rødder

Hvor kommer vi fra – og hvor skal vi hen? Om oprydning i hjernen, livet som adopteret, DNA på gravpladser. Wikipedias rodnet af viden. Hjemstavne. Buksevand. Selvskrevne stier, rodnet, ukrudt og kanoner.

ALLE MINE TIDLIGERE ARTIKLER FRA REFLEXIONER – DOWNLOAD SOM PDF

Nanipulation – videnskabsformidling classic

Holdningsvækkerne – Borgerlyst classic med en introduktion til motiviationsretorikken

Samtaletid, Camilla Plum

Samtaletid, Jan Kjærstad

Samtaletid, Kjell Nordström

Hvad er det med de stjerner? – et psykologisk portræt af mediestjernerne

Sladderbladenes retorik – en retorisk analyse af sladderbladenes virkemidler


Stjernernes periodiske system – en oversigt over de grundstoffer, der sikrer mediestjernestatus

Tanker fra køkkenet – en stjernekok udfordres til at lave mad med stjerneanis

Smagen af modermælk og modersmål – om sangskat og nationalfølelse

Hjernens sættekasse – lidt om at have rod i hovedet

Waltzing in the wikiwonderland – interview med wikipediastifteren Jimbo Wales fra dengang ingen vidste, hvad Wikipedia var.