Å – Ånd, åndenød og åndehul

Den ulegemlige del af mennesket, og grundbetingelsen for vores bevidsthedsliv. Men også en grundbetingelse, der i vores samtid ofte lider af åndenød. Mange af de uhåndgribelige sider af tilværelsen, alt det vigtige og grundlæggende, der ikke kan måles og vejes, bliver ofte trængt, når politikerne diskuterer finansloven eller redaktørerne prioriterer, hvad der skal have mest fokus i mediestrømmene. På få år er de humanistiske studier blevet beskåret voldsomt og kulturlivet udsat for store besparelser. Ofte på baggrund af en kortsigtet købmandsmentalitet, hvor man overfokuserer på, hvad man synligt kan købe sig til eller bespare sig ud af her og ny. Men uden fornemmelse for det langsigtede, det uhåndgribelige, det komplekse.

Hver lille beslutning vælter næppe i sig selv, men tilsammen har vi de seneste år været vidne til hastig forværring. Fra det åndrige til det åndsfattige. Fra det åndsnærværende til det åndsfraværende.

Samtidens Akademi er tænkt som et åndehul for alle os, der under den aktuelle samtidsudvikling er begyndt at lide af åndenød. Her kan vi samles og styrke hinanden i troen på at det nytter. Løfte hinandens dannelses- og forståelsesniveau, så vi undgår at blive åndeligt underernærede. Skabe et reservat for alt det fine og finurlige, der i resten af samtiden lider af åndedrætsbesvær. Så vi sammen kan genfortrylle verden lidt – så hvert eneste af vores åndedrag emmer af livsfylde. Og af ånd.